Curriculum Vitae


Geboren 17 augustus 1950 in Leiden.

  • Gymnasiumdiploma
  • Studie Geschiedenis en Theaterwetenschap Universiteit van Amsterdam
  • Theaterschool Regie/DDV Amsterdam (niet afgemaakt)
  • Media Academie Hilversum Cursus Drie Camera Regie

1975 - 1978
Ik speelde bij studententoneelgroep Het Handke\Weiss Gezelschap in "De Zaak Oppenheimer" (Heinar Kipphardt), "Hölderlin" (Peter Weiss), "Trilogie des Wiedersehens", "Het Park" (Botho Strauss) en "Oom Wanja" (Anton Tsjechov)

1981 - 1983
Acteur bij de Scholengroep Toneelgroep Centrum. Ik speelde er in "De Aanslag" dat een bewerking was van "Les Justes" (Albert Camus), in "Escolette Ay Ay Ay Ay", eeN  jongerenmusical (Peter Romer en Bob Zimmerman), in "Boffer jankt zo", (Paul Haenen) en "Edda" (Hans Melissen)

1983 - 1991
Als free lance acteur speelde ik in "Bremer Freiheit" (RWF Fassbinder) en "Op Glad IJs" (Michael Pertwee), de jubileumproductie van Joop Doderer. In deze jaren deed ik veel televisiewerk o.a. in "Zeg 'ns Aa" (VARA), "Medisch Centrum West" (TROS), "Het Wassende Water" en "Kop in de Wind" (NCRV).

Verder in Duitse en Belgische Tv-producties en in enige tientallen bedrijfs- en voorlichtingsfilms. Ook werkte ik als trainings-rollenspelacteur voor de overheid (o.a. politie) en het bedrijfsleven. Ik regisseerde grote musicals op middelbare scholen. Speelde in de film "Mamma is Boos" (Ruud van Hemert) en kleinere rollen in een aantal andere Nederlandse speelfilms o.a. "De Ratelrat" van Wim Verstappen.

1991 - 2007
Ik werd bij het grote publiek echt bekend door de rol van Jef Alberts in "Goede Tijden, Slechte Tijden" (RTL4). Speelde daarnaast in televisieseries als "Baantjer" (VARA), "De Toekomst" (VPRO) en "Vicious Circle" (BBC). Ik bleef ook contact houden met het toneel door in een aantal kleine zaal producties te spelen o.a. "Stevie" (Hugh Whitemore).

Tussen 1998 en 2007 heb ik met Frederik de Groot en Ernst Zwaan "Kunst" van Yasmina Reza als huiskamervoorstelling gespeeld. In 2006 en 2007 volgde "Tot Leven" (samen met Diana Dobbelman), een toneelproductie op basis van teksten van Arnon Grunberg en geregisseerd door Fabienne Meershoek. In seizoen 2008/2009 speelde ik de rol van Karel V in "Johanna de Waanzinnige" van toneelgroep De Kern. In september 2009 speel ik in "Soleares aan de Noordzee", geschreven door Ans Mol, een lokatieproject in de Biesbosch.  Najaar en winter 2009\2010 staat "De Burggravin van Vergi" op het programma, een authentieke middeleeuwse vertelling i.s.m contabasssiste Kim Soepnel en geregisseerd door Frederik de Groot. (inmiddels aan 20 theaters verkocht). Verder ben ik een kindertheatervoorstelling voor het seizoen 2010\2011 aan het voorbereiden naar het boek "Bij Uil thuis" van Arnold Lobel.

Verder heb ik veel stemmenwerk gedaan o.a. de Nederlandse stem van Max, de pop met het grote roze hoofd in de BBC\Teleac peuterserie "De Tweenies" en Meester Splinter in de Nederlandse versie van "The Turtels". Ook veel nasynchronisatiewerk voor de studio's van Walt Disney en Dreamland. (o.a. "Finding Nemo", "Snowdogs", "Surf's up", "Monsters versus Aliens".

“Ratatouille” en “Cloudy with a chance of meatballs” oftewel “Het regent gehaktballen”.

Video's


Ambassadeur Rett Syndroom


Het Rett syndroom? Wat is dat? Nooit van gehoord.
"Het Rett syndroom, wat is dat"? Een vraag die mij vaak wordt gesteld sinds ik ambassadeur voor de Rett meisjes ben geworden. Dan ga ik vertellen over het x-chromosoom, over ontwikkeling die stopt, over de wekenlange huilbuien, over het getob van ouders, over de gang langs huisarts, specialist en ziekenhuis, over diagnoses die elkaar tegenspreken, over het heen en weer geslingerd worden tussen hoop en wanhoop, over medisch onderzoek, oh ja, Julia Roberts zet zich ook in…je moet je winkeltje verkopen, niet waar. Meestal volgt dan een commentaar in de trant van: "Goed, dat je dat doet". Dat is dus het laatste waar ik op zit te wachten. Ik wil niet g o e d zijn, niet g o e d doen!

lees verder

Copyright © 2008-2017 The Official Bartho Braat Website - All rights reserved. Powered by Xenodesign